Pages

Tabiat Bahaya Selepas Makan

Hye ! 
Dah lamo den tak update blog ni eh, busy sikit student lagi katakan .. Btw hari ni den nak share tips kesihatan pula kat semua yela asyik jaga kesihatan laptop / komputer je kan tuan punya laptop / komputer pun kena la sihat jugak ea ..

Silalah baca tips penting ini ye 1.Jangan Merokok
Eksperimen dari pakar-pakar membuktikan bahawa merokok sebatang rokok selepas makan adalah setanding dengan merokok 10 rokok (kemungkinan kanser lebih tinggi)

2. Jangan makan buah-buahan serta-merta
Segera makan buah-buahan selepas makan akan menyebabkan perut akan kembung dengan udara. Terdapat hadapan mengambil buah-buahan 1 -2 jam selepas makan atau 1 jam sebelum makan.

3. Jangan minum teh 
   Kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi. Bahan ini akan menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang kita makan menjadi ratusan (lebih banyak) itu sukar untuk dihadam.

Selepas Makan
Melonggarkan tali pinggang selepas makan akan menyebabkan usus terbelit dan disekat.

5. Jangan Mandi selepas makan
 Mandi selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan, kaki dan badan yang menyebabkan jumlah darah di sekeliling perut akan berkurangan, ini akan melemahkan sistem penghadaman di dalam perut kita.

6. Jangan berjalan jalan selepas makan
Orang selalu mengatakan bahawa selepas makan berjalan seratus langkah dan anda akan hidup sehingga 99. Sebenarnya ini tidak benar. Berjalan akan menyebabkan sistem pencernaan tidak dapat menyerap nutrisi daripada makanan yang kita pengambilan.

7. Jangan tidur serta-merta
Makanan yang kita ambil tidak akan untuk mencerna dengan betul. Oleh itu akan membawa kepada gastrik dan jangkitan di dalam usus kita.:: Renung-renungkan dan selamat beramal ::


5 comments:

 1. hoho, nice info. tapi benda yang jangan ni lah yang selalu orang buat.

  ReplyDelete
 2. kadang2 kita tak perasan.. peringatan yang bagus ni..

  ReplyDelete
 3. Renung-renungkan dan selamat beramaaaallll XD mind follow me http://nooruldebisa.blogspot.com/ ^^

  ReplyDelete
 4. hai...nice entry..dh follow snie,,,,jgn lupa follow blik n tggl jejak k..>_<

  ReplyDelete
 5. kan .. benda baik perlu share , sy sendiri pun bru tahu :)

  ReplyDelete

Dah Habis Baca Sila La Koment Ye.. ^^"